maandag 2 december 2013

Een Amerikaan ontmoet Zwarte Piet voor het eerst

Een Amerikaan ontmoet Zwarte Piet voor het eerst




Nederland staat bekend om het feest van Sinterklaas en daar hoort natuurlijk ook zwarte Piet bij. Kinderen zingen sinterklaas liedjes uit volle borst mee en ja hoor de boot van Sinterklaas legt aan in de haven , een echte stoomboot nog wel. Deze stoomboot komt uit Spanje en duizenden kinderen staan aan wal om de Sint met zijn Pieten te begroeten.

Het volk breekt uit in razernij als Sinterklaas met zijn Pieten van boord afgaat. Hij draagt een lange rode jas en heeft een witte baard. Hij lijkt een beetje op de Kerstman alleen Sinterklaas draagt een mijter met een geel kruis erop. Hij woont normaliter in Spanje en zijn Zwarte Pieten helpen hem de pakjes te brengen naar alle lieve kinderen in Nederland.

De Pieten delen aan de kade pepernoten uit en koek en snoepjes en de Sint schud zoveel kinderhandjes als hij maar kan. Dan brengen de Pieten hem hett paard en Sinterklaas gaat te paard verder de stad in. Daar verwent hij nog eens honderden kinderen en hij krijgt zowat een lamme arm van het zwaaien. daarna gaat hij naar de volgende stad en zo gaat hij heel nederland door.
Kinderen komen uitgeput thuis, met zwarte vegen op hun gezicht en meteen gaan ze dan de schoen klaar zetten voor Sinterklaas. De meeste kinderen doen ook een wortel of een appel f zelfs af en toe wat hooi in de schoen zodat het paard van Sinterklaas ook genoeg te eten heeft.

De buurman van mij hier uit het Chalet Park is Canadees en is getrouwd met een Nederlandse. Hij vertelde mij dit zo en dacht dit is wel leuk om op te schrijven. Hij vertelde mij dat hij wel eens kerstmis van Canada miste wat groot werd aangepakt maar dat hij zich na jaren nu aangepast heeft aan de Nederlandse cultuur. Hij mengt u twee verschillende culturen door elkaar heen en maakt van beide dagen er iets moois van. Hij vertelde mij dat hij zich klaar had gemaakt voor de chaos die hem te wachten stond, de ongeduldige kinderen die het veel te lang duurt voordat de sint er echt is.
Hij weet ook dat de organisatie op de ouders aan komt en dat hij een actieve deelnemer moet zijn aan dit evenement. Hij heeft zelfs zijn twee kinderen als Pieten geschminkt en dat is cool.




Jong en oud genieten van de voorpret van het Sint Nicolaas feest en zo ook mijn buurman. Ik zag hem ent op de ramen bonken en pepernoten naar binnen gooien in het chalet wat ze hebben gehuurd. Respect voor deze Amerikaan die zich aan heeft gepast in ons land.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten