zondag 25 augustus 2013

Belangrijke voorbereiding als gezin op een RAMP!

Belangrijke voorbereiding als gezin op een RAMP!





Indien je tegenwoordig het nieuws kijkt of kranten leest is er de ene ramp na de andere.
Het is belangrijk dat je als gezin over dit soort rampen praat en ook voer wat je zou kunnen doen om je er op voor te bereiden. Praat met je gezin hierover en geef elk lid van het gezin een taak. Zorg er voor dat iedereen in het gezin de ramp voorraad weet te vinden en dat ze zich houden aan hun taak. In Amerika hebben miljoenen Amerikanen zich al voorbereid en van daaruit waait de hype over naar Europa. Ook wij kunnen overgeleverd worden aan natuurrampen of misschien wel een nucleaire oorlog?


Algemene afspraken
Zorg er voor dat je altijd je afspraken nakomt. Plan waar je je met zijn allen ontmoet als er zich een ramp voordoet. Kies altijd twee plaatsen en indien er een evacuatie plaats vindt zorg er voor dat van te voren je benzine of gas tank half vol is. Bepaal de beste vluchtweg uit je huis en trommel al je familie bij elkaar. Draai de gasleiding dicht en houdt rekening met de speciale behoeften van vooral de kinderen en de ouderen en natuurlijk de dieren die bij je gezin horen.


Veiligheid van je huis
Losse voorwerpen kunnen tijdens een ramp rampzalig worden. Bekijk van te voren welke items er los rond staan en kijk naar potentieel gevaarlijke objecten. Boekenkasten die zouden kunnen en die uitgangen zouden kunnen blokkeren. Installeer altijd rookmelder´s en zet de bedden van het raam weg. Zware voorwerpen sla die op bijvoorbeeld in een garage op de onderste plank. Hou een brandblusser in de buurt en zorg dat gevaarlijke huishoudelijke producten achter slot en grendel staan. Zorg er altijd voor dat je huisnummer duidelijk te zien is en goed zichtbaar is vanaf de straat.


Kinderen
Praat met uw kinderen altijd voer veiligheid. Leer ze de fundamentele basis zoals naam, telefoonnummer en dat soort dingen. Weet precies de route naar en terug van kinderdagverblijf of crèche, praat met de leiding van de school en indien je gescheiden bent dan overleg met je ex partner wat je doet in noodgevallen. Leer je kind het alarmnummer van buiten en waarschuw kinderen ervoor nooit omgevallen elektriciteit masten aan te raken of dat soort dingen. Doe rollenspellen met ze en oefen.


Dieren
Zorg er altijd voor dat uw dier terug gevonden kan worden aan de hand van zij persoonlijke chip.
Zorg voor een trolley en controleer de deurtjes goed van vogelkooien en dergelijke. Maak een tas klaar of carrier waarin je het dier kan meenemen. Dieren gedragen zich ander onder stress dus hou ze daarom aangelijnd. Indien je dier vermist is neem dan contact op met het dieren asiel. Bij een ramp zijn er altijd speciale reddingswerkers die naar uw dier zoeken. Indien u uw huis moet verlaten zorg dat er een verse bak drinken voor uw huisdier klaar staat. U weet ze komen altijd terug naar de plek van oorsprong.


Voedsel



Je moet nu in deze tijd al zorgen dat je een aardige voedselvoorraad bij elkaar krijgt. Een voorraad die niet kan bederven en die niet in de koelkast bewaard dient te worden. Behalve rampen zijn er ook langere periodes waarin het goed kan zijn om een flinke voorraad te hebben. Ik denk dan aan de gevolgen van bijvoorbeeld een acute financiële crisis, een oorlog of het uitvallen van de olie toevoer. Tijdens zulke periodes is er wel voedsel verkrijgbaar (op de bon waarschijnlijk) maar niet genoeg. Als je dan over een flinke eigen voorraad beschikt is het leven door zo’n crisis toch een stuk aangenamer. Voor dit soort crisissen is het moeilijk om te gokken hoe lang deze kunnen duren. Er geldt dan: meer is beter. Ideale middelen zijn blikgroenten, ingeblikte soepen en sauzen, pindakaas, jam, sappen en droge melkpoeder. Ingeblikt voedsel kan vaak 18 maanden bewaard worden. Denk ook aan cornflakes, crackers, gedroogd fruit of babyvoeding.


Water



Bij een ramp kan de watervoorziening afgesloten worden. Sla een liter water per persoon op voor drie dagen en denk ook aan de huisdieren. Je kan leiding water opslaan of water in plastic flesjes. Label ze goed en zet ze op een donkere plaats. Indien er een nucleaire ramp plaats vind of heeft gevonden en je bent er nog, kan je water zuiveren door het water over gewoon van die briketten te late stromen. je legt een aantal briketten op ene zakdoek of andere dunne doek en je vangt het schone water weer op in een container of fles. De kooltjes halen net zoals de ouderwetse steenkool de schadelijke stoffen er uit.


Eerste Hulp


Zorg altijd voor een EHBO kit:
  • 2 paar wegwerp handschoenen
  • Steriel verband
  • Antibacteriële zeep
  • Brandzalf
  • Pleisters
  • Ontsmetting vloeistof voor de ogen
  • Aspirine of andere pijnstillers
  • Voorgeschreven medicijnen
Meeneem Tas

Voor alle leden van het gezin staat er een tas klaar met de hoogste benodigde spullen.



  • Zaklamp
  • Paspoort of id kaart
  • Batterijen
  • Stofmasker
  • Contant geld
  • Stevige schoenen
  • Een permanent marker papier en tape
  • Eventuele foto´s
  • Voorgeschreven medicijnen
  • Bijzondere benodigdheden van een van de leden van het gezin
  • Kopieën van paspoorten en andere belangrijke documenten

Telefoon



Bij een ramp werken natuurlijk de telefoonlijnen ook niet meer. Vermijd dus de telefoon en denke r aan voor telefoon contact is draadloos mobiel altijd het beste. Leer je ook als oudere de techniek van samen aan, want dat zal moeten gebeuren in een ramp. Registreer alle email adressen van te voren van familieleden en waarschuw ze voor de ramp als die nog niet bij hen is aangekomen.


Gemeenschap
Zet je eigen buurt wacht op en zoek mensen uit die gespecialiseerd zijn in bepaalde dingen. Zo kan je elkaar helpen in tijd van nood. Ken je buren en sta voor elkaar klaar. In een crisis heb je elkaar nodig en aan egoïsme heb je niks in tijden van nood.


Aardbeving



Bij een aardbeving is het belangrijk dat je beschutting zoekt. Vermijd ramen, ophangende spiegels ga onder je bed liggen en bedek met een kussen je hoofd. gebruik geen liften en vermijd elektrische leidingen en bomen. Schakel het gas uit in verband met een explosie. Indien er brand uitbreekt blus deze direct. beweeg zo veel mogelijk na de aardbeving en hou iets voor uw mond. Een zakdoek of een stukje van uw eigen kleding. Indien je onder je huis ligt of reddingswerkers moeten je vinden dan probeer met iets altijd op ijzer te slaan zodat ze je horen.


Overstromingen
Zware stormen kunnen hele gebieden overstromen, dijken kunnen bereiken in ons land, dat hebben we gezien bij de watersnoodramp. Stem af op de beste zender en beluister wat er gebeurd. Ga geen auto rijden over een overstroomd gebied dat kan u fataal worden. Niet er door heen lopen want er kunnen kolken zijn ontstaan in het water waarin u zich bevindt. Heftige stromingen hebben mensen al meegetrokken met als gevolg de dood. Blijf uit de buurt van water wat nabij elektriciteitsnetten is. Schakel alle elektriciteit circuits uit in uw huis.


Terroristische aanslag
Terrorisme kan van alles betekenen. Dat kunnen massavernietigingswapens zijn, biologische wapens en nucleaire wapens. Let op nooduitgangen en brandmelders en blussers in openbare gebouwen. Blijf rustig en ben waakzaam. Kijk uit voor vallend puin, kijk uit voor verdachte pakketjes en meld misstanden hoe klein dan ook aan de overheid.


Besmettelijke ziekte
Indien er een besmettelijke ziekte uitbreekt kan dat os allemaal sterk beinvloeden.Het kan een korte ziekt worden, een langdurige ziekte of zelfs een ziekte die kan leiden tot de dood. U kan zich bijna niet beschermen tegen deze gevaarlijke pandemieën. De overheid heeft tot plicht u te waarschuwen maar het verleden heeft al aangetoond dat dit niet altijd gebeurd.


Evacuatie
Indien u voor uw veiligheid vreest tijdens een ramp kunt u zich schuilen in en van de ondergronds schuilkelders. Op de onderstaande pagina staan de meeste schuilplaatsen aangegeven die er in nederland zijn.


http://www.forten.info/index.htm?catalogus/ko-schuilplaatsen/hoofd.htm

Geen elektriciteit
Het eerst wat altijd gebeurt is stroomonderbreking. Vermijd het gebruik van kaarsen vanwege brandgevaar en zorg dat er altijd een zaklantaarn in de buurt ligt. Doe niet het gasfornuis aan want dat kan weer een koolmonoxide vergiftiging opleveren.


Vuur
Indien uw rookmelder afgaat zoek een deur of een andere uitweg. Indien er hevige brand is uitgebroken dan val op de grond en kruip in veiligheid, en sla als dat kan iets om je heen, een tapijt of deken of wat dan ook. Indien je kleren vlam vatten dan rol om de vlammen te doven. Indien je bent opgesloten in een brandend huis dan ga kort bij een raam zitten op de grond. Indien je er uit bent ga nooit terug naar binnen om iemand te redden laat dat aan de reddingswerker´s over.


Luchtalarm



Ook in ons land gaan de sirenes af als er wat gebeurd. Blijf rustig maar stop met wat je aan het doen bent. Luister goed of er een bericht komt door de luidsprekers. Luister naar aanwijzingen en zet de televisie aan of de radio. Ga niet meteen bellen tenzij er een levens bedreigende situatie is. Het luchtalarm is een geluidssignaal om de bevolking tegen gevaar te waarschuwen. Voor dit alarmsysteem wordt vanouds en sirene gebruikt en daarom wordt het alarm ook wel "de sirene" genoemd. Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een bombardement, vandaar de naam. Voor doven is er de mogelijkheid ingevoerd om een sms te krijgen op hun mobile telefoon.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten