zondag 25 augustus 2013

Is de doodstraf de oplossing voor een in misdaad geteisterd land?

Op dit moment zitten meer dan 5000 mannen in Amerika te wachten op hun doodsvonnis. Ze zijn veroordeeld tot de dood om te voorkomen dat deze mannen en vrouwen opnieuw zullen doden. Het is voor mij niet bewezen dat de doodstraf een effectief middel is om misdaad te bestrijden. Ik zie de doodstraf ook niet als een maatregel dat burgers zich hierdoor veiliger voelen.

Is de doodstraf de oplossing voor een in misdaad geteisterd land?



De doodstraf is, in juridische termen, een gerechtelijke executie. Van de doodstraf is sprake wanneer iemand van het leven wordt beroofd op grond van een vonnis dat is uitgesproken door een bevoegde rechter na een strafrechtelijk proces.


Je leest dan doodnormaal in de krant dat een wat oudere blanke man zijn twee zussen heeft verkracht, daarna de twee zusters heeft vermoord en de meisjes daarna nog met bruut geweld totaal heeft kapot geslagen. Hij laat ze gewoon dood in huis liggen en de vraag rest mij dan:

Is deze man de moeite waard om in leven te houden?


De doodstraf is een controversieel onderwerp. Elke natie met een democratie heeft de doodstraf afgeschaft met uitzondering van Japan en de Verenigde Staten van Amerika. Mensen die tegen de doodstraf zijn bewerend dat de doodstraf niet effectief is en dat onschuldige mannenvaak dan worden vermoord. Voorstanders van de doodstraf vinden het een passende straf voor vaak de gruwelijke misdaden door de daders gepleegd. Sommigen zien in de doodstraf ook een eenvoudige manier om de maatschappij te zuiveren van naar hun inzicht ongewenste personen.

Hierbij worden de kosten van een gevangenisstraf (en de kans op ontsnapping uit de gevangenis) als argumenten gebruikt. Vroeger bestond de doodstraf uit gruwelijke executies met barbaarse methoden van foltering tot aan de dood of zelfs levend verbranden. Onthoofden, pletten en stenigen of zelfs vierendelen. Steniging en onthoofding wordt zelfs nu nog in islamisme landen gedaan. De nieuwer methoden die nu gebruikt worden zijn elektrocutie, gaskamer, vuurpeloton of een dodelijke injectie.
In Saoedi-Arabië kunnen mensen de doodstraf krijgen voor allerlei misdaden, zoals overspel, een overval, drugssmokkel, ontvoering, verkrachting en hekserij In Jemen werden 25 mannen onthoofd vanwege een diefstal.


In ons land is de maximale straf een levenslange gevangenisstraf met de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. De vraag is of het aantal moorden naar beneden gaat als de doodstraf weer wordt ingevoerd? Schrikt de doodstraf een potentiële moordenaar af?

Kleine overvallen komen steeds meer voor en steeds vaker wordt de eigenaar van de winkel of supermarkt daarbij vermoord. Er worden moorden gepleegd uit passie waar e situatie uit de hand gelopen is en de dader door drugs of alcohol, de daad pleegde. Jonge mensen vaak betrokken bij bendes en benderuzies en waar de gehele groep erop uittrekt om te moorden. Moordenaars die betrokken zijn bij georganiseerde misdaad. Het vermoorden van een echtgenote of echtgenoot uit jaloerse woede komt bij de elite net zo vaak voor als in de middenklasse. Moorden om geërfd fortuin
of zakelijke aangelegenheden.

Er zijn al honderden executies geweest en doodstraffen uitgevoerd ten onrechte, onschuldigen werden naar de gaskamer gebracht of regen een dodelijke injectie. De doodstraf heeft natuurlijk ook alles met geld te maken. Het kost veel mee om een gevangene levenslang op te sluiten dan meteen na de daad de dader de doodstraf op te leggen.

De doodstraf schaadt ook de gehele mensheid omdat zo de waarde van het leven goedkoper wordt.

Het toestaan van de staat om de dood toe te brengen aan mensen legitimeert om mensen van het leven te beroven.

Criminelen moeten gestraft worden en verantwoording afleggen voor hun daden. Maar wie bepaald welke straf gelijk staat aan de misdaad die er is gepleegd?

Er zijn veel criminelen die een heus gevaar vormen voor de maatschappij. Ze vormen een bedreiging en deze criminelen moeten de doodstraf krijgen, omdat anders de medegevangene het niet zouden overleven. Ze zijn een groot gevaar voor de samenleving en voor hen is er geen verlossing.
Vaak is de doodstraf ook heel belangrijk voor de familie. Zoals het geval waarmee ik dit artikel ben begonnen. De dader verkrachtmaar, moord daarna twee onschuldige zusjes en verplet ze daarna ook nog met messen en bijlen. Families die achterblijven willen gerechtigheid en willen dat de dader vaak het zelfde meemaakt als de slachtoffers. Angst kan irrationeel zijn.

De doodstraf zal altijd een discussie vormen tussen mensen. De doodstraf werkt niet, is immoreel, geweld met geweld verwerken werkt niet, onschuldigen kunnen gedood worden. De doodstraf is te duur en sadistisch en de straf kan niet humaan worden uitgevoerd.

Jeffrey Dahmer at tenminste 13 mannen op en kwam in de gevangenis terecht. De belastingbetaler betaalde voor zijn voedsel en ten totdat een kannibaal hem zelf vermoordde in de gevangenis. Hij sloeg al het leven uit Jeffrey Dahmer, een gruwelijke daad in een gruwelijke omgeving.

Ik zelf ben van mening dat soms er geen strafrecht plaatsvindt, vooral niet met extreme gewelddadige misdadigers. Ik kan me nog goed herinneren toen mijn jongste dokter nog een baby was ging ze logeren bij een vriendin. Ik wilde haar ophalen, maar geen kans, de straten waren afgezet door linten en de wijk was gevuld met politie en ME. Stop maar eens een moeder die haar kind wil beschermen, geen denken aan. Ik mocht mijn baby er weg halen maar zag in de tuin 5 lijken liggen en ook een in de oprit van het huis. Om een lang verhaal kort te maken, een gewelddadige misdadiger mocht voor het eerst op proefverlof, zonder begeleiding en ging meteen terug naar zijn ouderlijke huis en schoot daar iedereen dood.

Voor mij een onbegrijpelijk iets dat de Nederlandse rechtstaat dit toelaat.

Ik ben soms voor de doodstraf alhoewel mijn geloof het verbiedt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten