dinsdag 27 augustus 2013

Japan na de Kernramp van Fukushima

Japan na de Kernramp van Fukushima




De afgelopen jaren hebben er meer rampen plaats gevonden dan ooit tevoren.
Een record aan aardbevingen, overstromingen, hongersnoden en ook de kernramp in Fukushima. Japan werd getroffen door een krachtige aardbeving met een magnitude van 8,9.

Een hele sterke aardbeving met naschokken en gepaard gaande met een tsunami die de gehele oostkust verwoestte. De meest ernstige klap was echter de ramp die gebeurde bij de Fukushima Daiichi kerncentrale. Er vond een kernsmelting plaats en er verspreidde zich onzichtbaar radioactief cesium en jodium kilometers ver. Meer dan 80.000 mensen moesten hun plek verlaten en het duurde 9 maanden voordat de reactor tot eens top kon worden gebracht. Japan was echt in puinhoop vervallen en laat staan dat we spreken over de klap die mensen hebben opgelopen.

De angst, het verlies, het gevaar.

De kernramp was de ergste sinds Tsjernobyl in 1986.
Japanse ambtenaren wachten wekenlang totdat e bekend maken dat er een kern smelting had plaats gevonden. Veel mensen werden wekenlang blootgesteld aan radioactieve straling en aan dosissen die dodelijk kunnen zijn. De lange termijn risico´s van de straling worden bij lange na nog niet begrepen. Er is al radioactief jodium aangetroffen bij honderden kinderen in hun schildklier.

Japan heeft normaliter een goed waarschuwingssysteem voor aardbevingen.
De laatste aardbeving echter doodde 143.000 mensen. Meer dan 300.000 mensen hebben geen huisvesting meer en er zijn nog steeds 3000 vermisten. De golf van de tsunami was bijna 40 meter hoog dat is groter dan een gebouw van tien verdiepingen. Natuurrampen zoals deze haalt het slechtste en het beste in mensen naar voren. De Japanse veerkracht van mensen is ongelooflijk. Het Japanse volk verdiend bewondering van de hele wereld voor hun kalmte, discipline, veerkracht en hun saamhorigheid.







De radioactieve straling is bijzonder schadelijk en leidt uiteindelijk tot de dood. Wereldwijd zullen mensen komen die kanker krijgen van de radioactieve straling die vrij gekomen is van de kernramp in Japan. Leukemie, stralingsziekte, borstkanker en schildklier kanker. Hoge dosissen hebben in Japan al geleid tot mensen die zelfs brandwonden op de huid hebben, haar verlies, inwendige bloedingen.
Voor Japan zelf geldt ook verontreiniging van het water,de lucht, het gebrek aan vertrouwen in de overheid en de angst voor de toekomst. Amerika is de grootste producent van kernenergie en wereldwijde nucleaire opwekking. Amerika bevat meer dan 104 kern reactoren en ze groeien alleen nog maar in capaciteit.





Fukushima is letterlijk een catastrofe voor het menselijke ras. We kunnen ons als mens niet beschermen tegen deze rampen. In 1979 was er de ramp in Pensylvania en in 1986 de ramp in Tsjernobyl. In Canada in 1952 gebeurde een ongeval in de kernreactor in Ontario. In Frankrijk gebeuren er meerdere rampen. In 1969 smolt de binnenkant van de A-1 reactor in Saint Laurent des Eaux. In 1984 moest de reactor van Saitn Laurent stil gelegd worden vanwege elektriciteitskabels die los hingen. In Duitsland in 75 was er een brand in de reactor in Hessene. In India in 1987 scheurde een tank van de kernreactor in Kalpakkam. Japan had al meerdere ongelukken waarvan de zwaarste die in Fukushima was.


We kijken als mens nietuit anar een nuclaiere ramp of een stralings ongeluk.



In Tokyo demonstreerden duizenden mensen tegen het beleid van kern reactoren.
Twee miljoen mensen leven onder de dreiging van zeer ernstige radioactieve besmetting, waarvan 350.000 kinderen. De mensen zijn gefrustreerd met alle reacties en handelingen die de regering heeft ondernomen na de ramp. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun regering en eisen een schadevergoeding van de staat. Informatie wordt voor hen geheim gehouden en ze worden bedrogen waar ze bij staan.

Wereldwijd wordt er alleen maar aandacht gevraagd voor falende economieën en oorlogen.

In Nederland is deze ramp al lang vergeten en de media zwijgt in alle talen.



Ik proef nog steeds de dodelijke sfeer vanuit de Stille Oceaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten