dinsdag 27 augustus 2013

DE ALLESVERNIETIGENDE SUPERSTORM SANDY

DE ALLESVERNIETIGENDE SUPERSTORM SANDY



Hurricane Sandy was een tropische cycloon die grote delen verwoestte van het Caribisch gebied, de Noordoostelijke delen van de Verenigde Staten en oost Canada. De super storm heeft een schade toegebracht van ten minste 120 miljard dollar.

Sandy ontwikkelde zich in het Caribisch gebied en bewoog zich langzaam naar de Grote Antillen.
Op 24 oktober 2012 werd Dandy een tropische orkaan en raakte landen zoals Jamaica, Cuba en de Bahama´s aan. In Jamaica zaten 70% van de inwoners zonder elektriciteit en de daken werden van huizen afgeslagen. In Haïti vielen er 52 doden, grote voedsel tekorten en 200.000 duizend mensen raakten dakloos. In Cuba waren er kust overstromingen en behoorlijke windschade in het binnenland. Vijftien duizend woningen werden vernietigd en er ontstond een schade van 2 miljard dollar.
De gehele Oostkust van de Verenigde Staten werd getroffen en had ook kans op hevige windstoten, zware regenval en mogelijk vervroegde sneeuw. Deze storm werd ook wel de Frankenstorm genoemd. New York werd ook zwaar getroffen.





Meer dan 15.000 vluchten werden geannuleerd vanwege de storm. Sommige delen van de metro werden stil gelegd, de Staten Island Ferry werd gesloten en shows op Broadway werden geannuleerd. New York kwam in een Emergency Code en meer dan 370.000 mensen werden geëvacueerd.





Deze foto laat een kleine naburige wijk zien in New York, waarop je de vernietigende kracht ziet van de Sperstorm Sandy.



Deze foto werd gemaakt in Hoboken New York, de gele taxi's van New York totaal onder water.



Een krachtige kolkende massa water die de Carey Tunnel instroomt van New York.




Hurricane Sandy te zien op een satelliet foto van de NASA.



Santiago de Cuba waar je ziet dat alles verwoest is en mensen radeloos zijn.
Deze storm zal zeker een plek krijgen in onze geschiedenis. Vele levens werden geruïneerd en vele delen van het land werden verwoest. Vijftig mensen kwamen om, waaronder een jongetje van 11 jaar en een vriendje van 9 jaar. Zij werden verpletterd door een negentig meter hoge boom, die bovenop hen viel.
In Nederland haalden artiesten 23 miljoen euro op voor de slachtoffers van hurricane Sandy. Sterren zoals Christina Aguilera en Bruce Springsteen deden mee aan het benefietconcert.
De totale schade en puinhopen zijn nog niet in kaart gebracht, wel is er een voorlopige tussenstand vrij gegeven door de nieuwssite Quartz.
Ongeveer 50 miljoen Amerikanen zijn getroffen door de orkaan. Het aantal vluchten wat geannuleerd bedraagt 13.500. De hoogte van het gestegen zeewater in New York bedraagt vier meter. Dikke zes miljoen mensen zaten zonder stroom. Bijna zevenhonderd duizend mensen zaten zonder stroom in New York.





In het oosten van de Verenigde Staten is een kernreactor stilgelegd, daar er schade was ontstaan door de super storm. het is de kernreactor Indian Point aan de rivier de Hudson. Er waren problemen met het externe elektriciteitsnet. Een andere reactor vlakbij New Yersey werd al stil gelegd, toen een aantal pompen niet meer goed functioneerden.


De gevolgen van een orkaan zijn verschrikkelijk. Ze spelen zich meestal af in et gebied tusen de keerkringen. de laatste dodelijke orkaan was Felix.

Maar er zijn nog meerdere:


Katrina 2005 1500 doden in Louisiana, Florida en Alabama
Stan 2005 800 doden voornamelijk Guatemala, El Salvador en Mexico
Jeanne 2004 2400 doden in Haïti en Florida
Mitch 1998 Meer dan 11.000 doden in Honduras, Nicaragua en Guatemala
Georges 1998 600 doden in de Dominicaanse Republiek
Gordon 1994 1130 doden in het Caribisch gebied
Gilbert 1988 364 doden in Mexico, Jamaica en Haïti
Allen 1980 250 doden in Haïti en de VS
David 1979 2000 doden in de Dominicaanse Republiek
Fifi 1974 8000 doden in Honduras




Voor de Nederlanders is het een ver van mijn bed show, maar toch kan een orkaan zijn effect hebben op het Europese weer. Restanten van tropische stormen en orkanen worden nogal eens door een straalstroom opgepakt en komen dan als actieve depressie boven Europa te liggen.
Wanneer de effecten van een orkaan bij ons terecht komen, is nog maar de vraag.
Laten we het maar bij dit herfstweer houden, waar een beetje regen en wind geen kwaad kan.

Vandollum












Geen opmerkingen:

Een reactie posten