maandag 26 augustus 2013

Meest bekende mensen uit de Wetenschap

Meest bekende mensen uit de Wetenschap

Neil Armstrong


Neil Armstrong was een Amerikaanse astronaut die in 1969 de eerste stappen op de maan zette. Hij was gevechtspiloot, testpiloot, luchtvaartkundig ingenieur en hoogleraar. hij werd aangesteld door NASA als gezagvoerder van de Gemini 8.Armstrong werd benoemd tot de commandant van het vervangingsteam voor de Apollo 8 missie.






Op 23 december 1968 , toen de Apollo 8 rond de Maan vloog, werd hem de positie aangeboden als commandant van de Apollo 111 missie, waarbij voor het eerst een bemande Maanlanding zou worden uitgeprobeerd. Armstrong werkte ook bij de autofabriek Chrysler en zat in het bestuur van merken zoals United Airlines en Ail Systems.


Louis Bleriot

Louis Bleriot was een Franse luchtvaart pionier die het eerste het kanaal overvloog.
Zijn vlucht van Calais naar Dover duurde slechts 37 minuten.
Hij won daarmee een prijs van 1000 pond. Hij vloog in zijn dubbeldekker toestel de Bleriot XI.
Tijdens de eerste wereldoorlog bouwde hij vliegtuigen voor de SPAD voor Frankrijk en exporteerde ook naar Engeland en andere landen.












Niels Bohr

Niels Bohr is de grondlegger voor de kwantumfysica.

Hij werd geboren in Kopenhagen en was een Deense natuurkundige die de Nobelprijs won voor de natuurkunde in 1922.


Hij wordt gezien als de grondlegger van de atoomfysica , wat in de huidige eeuw kwantummechanica heet
Bohr scheen ook te maken hebben gehad met de Duitse atoombom.


Hij werd directeur van de CERN in 1952 en richtte het Instituut voor Theoretische Fysica op in Kopenhagen.






Werner von Braun
Deze man is verantwoordelijk voor de rakettechnologie. Door zijn deelname aan het Duitse raketprogramma werd hij een controversieel figuur. Hij ontwierp de ballistische raket van de eerste Amerikaanse satelliet.
Volgens astronauten bereikten z via deze maan de Maan. Braun was een talent in natuurwetenschappen. Op zijn dertiende vuurde hij al een speelgoed auto af met vuurwerk. de SS en de Gestapo arresteerden deze man in 1944 en hij werd vals beschuldigd van communisme. na zijn vrijlating werd hij voortdurend in de gaten gehouden door de SS, ook terwijl hij leefde in Beieren. hij werkte samen met John F. Kennedy en lanceerde ook het hondje Laika, wat het eerste levende wezen was in de spoetnik, die in een baan om de aarde draaide.









Francis Crick
Francis Crick was een Engelse natuurwetenschapper die een van de ontdekkers is van de structuur van DNA. Hij werd geboren als zoon van een schoenenfabrikant en had altijd al een wetenschappelijke interesse. Hij studeerde natuurkunde aan de universiteit van Londen. In 1953 kwam de ontdekking van hem als wetenschapper dat er een patroon te herkennen was in ieder menselijk DNA: Tot 1976 gaf hij nog les aan de Universiteit in Cambridge waar hij ook nog de genetische code ontdekte. Hij schreef verschillende wetenschappelijke boeken en beargumenteert hoe onze hersenen bewustzijn ervaren.







Albert Einstein

Albert Einstein was een Duits-Zwisters en Amerikaanse natuurkundig en uitvinder. Hij is een van de meest bekende uitvinders van de twintigste eeuw naast Isaak Newton.
Einstein werd bekend vanwege zijn relativiteitstheorie en hij schreef ook over politieke onderwerpen. In 1921 kreeg hij de Nobelprijs voor Natuurkunde.
Hij was een genie op het gebied va kwantummechanica, straling, Einsteinring en astronomie. hij stichtte een Joodse universiteit in Palestina en steunde de president van Israël. Hij waarschuwde het volk al lang geleden voor een kernwapenwedloop.










Henry Ford
Henry Ford was een groot Amerikaanse industrieel en is naar alle waarschijnlijkheid van nederlandse afkomst. Hij had een gave voor techniek en in 1896 bouwde hij zijn eerste auto, de Quadeicycle. De auto was voorzien van vier fietswielen en de wagen woog slechts 225 kilo. Pas met zijn derde bedrijf brak hij door , Ford Motor Company in 1903. Het Model Ford A koste toen 750 dollar en in dat jaar produceerde hij al meteen 4000 auto's'. Nu is Ford uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf en praat je over een miljoenen omzet. Ford gaf ook de Dearborn Independent krant uit en speelde nog meerdere rollen in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika.









Sigmund Fraud
Fraud was een neuroloog uit Oostenrijk Hongarije, de grondlegger van de psychoanalyse. Zijn theorieën worden vandaag de dag nog steeds omstreden maar hij wordt wel gezien als een van de belangrijkste psychologen van de 20e eeuw. Hij wilde eerst rechten studeren maar schakelde toch snel over op zoölogie. Na zijn militaire dienst studeerde hij psychologie. Hij zag lichaam en geest als een geheel van energiestromen. Hij noemde deze Triebe, driften. De mens leert deze driften te beheersen door zich aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Het is het ik of ego in het Latijn, het bewuste deel van het psychische apparaat, dat leert om die driften te beheersen. De opvoeding en de cultuur dwingen deze aanpassing af, en geven de voorbeelden waar het bewuste zich op kan richten. Het deel van het psychisch apparaat dat deze voorbeelden internaliseert is het über-ich (super-ego of geweten).









Bill Gates

De uitvinder van MS Dos en Windows is Bill Gates, een Amerikaanse ondernemer, boegbeeld voor de firma Microsoft.
Hij studeerde aan Harvard en bouwde tijdens die tijd een zelfbouw computer.
Op 22 juli 1975 na Bill Gates alle rechten op zich van de BASISC interpreter en zo werd microsoft geboren.Hij was jarenlang de rijkste man op aarde met een vermogen van meer dan 61 Miljard.

Hij kreeg de orde van het Zwitserse Rijk uitgedeeld.













Edwin Hubble
Edwin Powell Hubble was een Amerikaanse astronoom en kosmoloog. Hij kon in 1923 aantonen dar er afzonderlijke sterrenstelsels bestonden en dat het heelal groter was als men dacht.

Zijn belangrijkste ontdekking was het verband tussen de roodverschuiving van verre sterrenstelsels en hun daadwerkelijke afstand naar de aarde.
De ruimte telescoop Hubble die om de aarde draait is naar hem vernoemd.











Steve Jobs



Steve Jobs is mede oprichter van Apple. Hoewel hij op de loonlijst stond voor een dollar per jaar, was hij met een vermogen van 646,5 miljoen dollar de best verdienende directeur van de VS: Hij was een pionier in de computerindustrie.Jobs stond bekend om zijn eigen voorkeuren en om zijn bemoeienis met de kleinste details van een product, tot en met de verpakking van het kleinste onderdeel. Door zijn ondergeschikten werd zijn bemoeienis en overtuigingskracht wel eens als reality distortion field omschreven. Hij had een aparte kledingstijl - Jobs droeg ook bij chique gelegenheden altijd een spijkerbroek en een zwarte coltrui. Zijn belangrijkste uitvindingen zijn de Apple McIntosh, de I-Phone en de I-pad , Mac Book Pro , face Time en MacBook Air in 2010. Op 5 Oktober 2011 overleed dit genie en verloor hij zijn gevecht tegen kanker.


Gebroeders Wright



Wilbur en Orville Wright zijn de twee pioniers van de luchtvaart. Ze waren oorspronkelijk fietsenmaker van beroep, maar door een artikel wat ging over experimenten veranderden ze hun interesses. In 1902 ontwierpen ze de eerste windtunnel en op 17 december 1903 vond er een vlucht plaats met de eerste Flyer. Er werd een afstand afgelegd van 37 meter. Pas na 1908 kon er met hen een contract worden opgemaakt met het Amerikaanse Ministerie van oorlog. Deze bestelden meteen 25.000 vliegtuigen bij de gebroeders Wright.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten