woensdag 28 augustus 2013

Hoe zit dat eigenlijk met al die gevangenen in ons gevangenissysteem


Hoe zit dat eigenlijk met al die gevangenen in ons gevangenissysteem

Duizenden mensen zitten vat in ons gevangenissysteem, waarvan sommigen voorwaardelijk worden vrijgelaten en andere op pref wel eens naar huis mogen. Ieder van hen heeft het label van een misdadiger en is gestraft voor datgene wat ze bewerkstelligd hebben Een kwart van de criminelen die vast zitten, zitten daar vanwege ernstige delicten, ze zijn boosaardig en gemeen. Ze verdienen het om opgesloten te zitten voor ons aller veiligheid en de veiligheid van onze samenleving. Daar valt niet over te betwisten.

De andere kwart van de mensen die vast gezet worden moet met spoed naar gekeken worden. Er zitten mensen die geen gewelddadige delicten hebben gepleegd, mensen met een psychische aandoening. Onze gevangenissen worden anno 2013 meer een psychiatrische instelling wat ook niet de bedoeling is. Deze mensen moeten worden opgenomen in speciale ziekenhuizen aar ze de juiste zorg krijgen, die ze ook verdienen.

Er zitten honderden onterecht veroordeelden in gevangenissen in Nederland maar ook wereldwijd. Ze zitten jaar na jaar vast en sommigen van hen wachten al jarenlang op de dood in een dodencel.

Onze rechters weten vaak dat iemand onschuldig is en toch wordt de persoon dan veroordeeld. Ze verdraaien de boel en zetten onzinnige gedachten in de hersenen van de jury, die dan niets anders kan besluiten als de Schuld van die persoon. Getuigen worden vaak door rechtbanken en advocaten zelf uitgezocht, net zoals de juryleden. Dit is geen rechtvaardigheid meer. Soms zijn er veroordelingen voor politiek gewin en politieke ontwikkelingen door corruptie en zelfs voor persoonlijk gewin. Het menselijk leven heeft geen enkele waarde meer voor rechtbanken wereldwijd.

Ze zien alleen maar euro en dollar tekens voor hun ogen en de rijkdom waarmee ze hun zakken kunnen vullen. Eenmaal in de gevangenis heeft een gevangene geen rechten. Gevangenen worden slaven en gezinnen buiten de hekken van de gevangenis kunnen vaak niets doen om een onterecht veroordeelde te helpen. De gevangenis heeft de totale controle en misbruiken hun macht op allerlei manieren.

Wij als een zogenaamde vrije samenleving hebben veel te veel macht afgegeven aan onze leiders. Ze zijn geobsedeerd door macht, ze draaien op de rug van het volk en vallen aan als gieren op een gewond dier. Ons gevangenissysteem is een kwaad systeem at door machtsliefhebber wordt geregeerd.

De gerechtelijke dwalingen in ons land worden steeds meer zichtbaar. Families worden nu al onterecht verdacht van kindermisbruik. Bijna 10.000 mensen hebben al een schadevergoeding ontvangen voor onterecht in hechtenis te hebben gezeten. Mensen worden geruïneerd, hebben geen inkomen meer, baan kwijt en vaak loopt de partner ook nog weg. Ze worden vervolgens op straat gezet en krijgen dan een schamele schadevergoeding mee. Individuele drama´s spelen zich voor onze ogen af.

 

Het is mij opgevallen dat het OM nogal fors inzet in eerste instantie en dan worden mensen voor de kleinste vergrijpen - want meestal is er natuurlijk wel wat gebeurt voordat de politie ter plekke komt - meteen voor weken naar het huis van bewaring getransporteerd.

Daarna duurt het een aantal maanden voordat een zaak voorkomt en in de tussentijd is er geen weg meer terug omdat het OM immers er zelf voor heeft gezorgd dat het voorarrest van een verdachte is verlengd vanwege de zienswijze van het OM.

Er vindt tijdens de behandeling van de zaak dan een soort van koehandel plaats. Een bedreiging die moeilijk valt te bewijzen wordt dan door het OM ingebracht als een poging tot doodslag, enkele niveautjes hoger qua ernst en uiteindelijk komt men dan tot een veroordeling voor bedreiging, of als de verdachte in kwestie pech heeft, een poging tot mishandeling.

Het OM wilde dus zeg maar 40, zet in op 80 en krijgt uiteindelijk 40 of 50. Bij de minst ernstige vergrijpen gaat dat natuurlijk vaak niet op en die mensen hebben dan wel in voorarrest gezeten voor iets wat zo'n maatregelen totaal rechtvaardigt en dan moet de staat dus dokken.

Wie denkt dat een verblijf in de gevangenis gelijk staat aan een drie sterren hotel heeft het mis. Een flastcreenschermpje van 50 bij 60, een koelkastje, een magnetron, 8 boterhammen en een warme maaltijd met 60 gram vlees per dag, 80 gram koffie, poedermelk, suiker, pindakaas, jam en chocoladepasta voor de hele week, 40 minuten sport per week, 20 minuten bibliotheek per week en dagelijks een uurtje luchten zijn niet vergelijkbaar met een verblijf in een vakantie oord.  

Detentie is slopend en geestdodend, dus dat maakt het extra wrang dat zoveel mensen een dergelijke ervaring moeten ondergaan zonder dat daar aanleiding toe was.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten