dinsdag 27 augustus 2013

Hoe om te dealen met een moeilijke baas!

Hoe om te dealen met een moeilijke baas!




Verpest je baas je leven?

Ben je bang als je naar je werkt toe moet gaan?

Het is wel de ongelukkige realiteit van veel mensen in onze maatschappij. Jij en je baas kunnen niet opschieten met elkaar en staat oog in oog met elkaar bij elke confrontatie. Je kan je baas het hoofd bieden door je gedrag te veranderen tenzij natuurlijk je baas bezig is met onethische of illegale activiteiten. Er zijn wel manieren om beter met je baas om te kunnen gaan maar daarvoor moet je werken aan jullie relatie.

Een slechte baas luistert nooit en staat niet open voor suggesties. U krijgt alleen maar kritiek en stank voor dank. Slechte bazen kunnen moeilijk omgaan met kritiek en geven anderen nooit een pluim. Je hebt agressieve bazen die zo iemand naar d strot kunnen vliegen en zij dulden geen tegenspraak van wie dan ook. Agressieve en slechte bazen kiezen werknemers die gedienstig zijn.


Wat kan je veranderen in jullie relatie en hoe kan je dat bewerkstelligen?



1. Vat niet alles persoonlijk op

Het beschermt je als je niet alles wat je baas zegt persoonlijk opvat. Laat het gedrag van je baas je zelf niet beïnvloeden en al helemaal niet je werk. Blijf altijd professioneel werken. 'Als je er een gewoonte van maakt je niets persoonlijk aan te trekken, hoef je geen belang meer te hechten aan wat anderen doen of zeggen. Je zult alleen op jezelf moeten vertrouwen om tot verantwoorde keuzes te komen. Je bent nooit verantwoordelijk voor wat anderen doen, je draagt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf. Als je dit begrijpt en dingen dus niet meer persoonlijk opvat, kun je nauwelijks meer worden geraakt door de willekeurige meningen of daden van anderen. Als je telkens dingen persoonlijk opvat dan zal je je makkelijker gekwetst voelen en frustraties ervaren. Een tip is om jezelf als doelwit te vervangen, door andere mogelijke verklaringen te bedenken bij een bepaalde gebeurtenis of gedrag van een ander.


2. Bespreken in plaats van confronteren
Als je baas je bekritiseert dan regeer niet uit emotie. Gebruik in plaats daarvan hun kritiek als onderwerp voor een discussie. Over belangen, doelen en het oplossen van problemen. Vraag je baas om advies en raag ze hoe hun idee is over het probleem. Als je bang bent om te vragen wat je nodig hebt zal je het niet krijgen.


3. Reageren
Reageer nooit op verbaal geweld of harde kritiek. Dat levert je alleen maar maar problemen op. Het zal de oorlog vergroten en je baas heeft een grotere ego als jou dus jij verliest. Wanneer een persoonlijke aanval op jouw wordt gedaan reageer niet emotioneel want dan wordt de aanval alleen maar groter. De sleutel is om niet te reageren maar te erkennen en verder te gaan met je werk. Je ontmantelt zo de kracht van hun verbale aanvallen zonder dat er een conflict kan escaleren. Indien je baas een control freak is kan je het beste kalm blijven.


Heb altijd een plan B. De meeste mensen zijn bang voor een gesprek met hun baas omdat ze bang zijn voor berisping of om hun baan te verliezen. Hun angst is meestal gerechtvaardigd indien de baas een controle freak is en het personeel ondergeschikt behandeld. Voordat u te maken krijgt met welke conflict dan ook heb een plan B. Een alternatief om et onderhandelen met je baas. Indien je backup plan ontbreekt heb je de mogelijkheid om de onderhandelingen te stoppen en een ander job alternatief aan te nemen.


4. Veranderen
Weet dat je weinig kan doen aan het karakter van je baas. Als hij een moeilijk persoon is is dit een onderdeel van zijn persoonlijkheid. U kunt kijken naar hoe hij of zij zich gedraagt, maar meer kunt u ook niet doen. Je kan de aard van iemand niet veranderen je kan je alleen maar er naar aanpassen.


5. Blijf professioneel
Altijd professioneel blijven in welke situatie dan maar ook. Je baas hoeft niet je vriend te zijn of je hoeft hem zelfs niet als persoon te zien. Je klaart gewoon je klus en voert de taken als werknemer uit.


6. Collega´s
Verzamel extra ondersteuning bij collega´s of bij mensen die wel goed met je baas kunnen opschieten. Samen heb je vaak meer overredingskracht indien er zaken veranderd moeten worden. Meer werknemers zijn moeilijker te ontslaan dan een.



7. Het overbruggen van een kloof
Uw bas en u hebben verschillende inzichten over de gang van zaken op het werk. Het is ieders recht om anders over zaken te denken. Streef ernaar om onenigheid op te lossen in plaats van elk argument te winnen. Benader je bas in een verzoenende manier en vraag om meningen en gedachten. Complimenteer ze en suggereer ideeën. Leg uw ideeën uit die de organisatie ten goede zal komen.


8. Assertiviteit
Een relatie met je baas gaat gepaard met rekening houd met, afstemmen en plannen. Vraag dus aan collega´s hoe hun met hem omgaan en wat hun geheim is. Blijf altijd rustig en laat je gelden op een rustige manier. Blijf altijd beleefd en heb een goede communicatie. Indien je oude manier van communiceren niet werkt schaf een andere aan. Luister naar je baas en laat hem gevalideerd voelen. Vraag advies aan andere managers of leidinggevenden. Ben assertief in het uiten van uw meningen, gevoelens en overtuigingen. Gebruik assertieve taal zoals, ik voel me, ik denk i plaats van ik wil en je hebt nooit.



Vandollum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten